Dzisiaj zapraszam na pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką. Zrobiłam je wczoraj wieczorem, a teraz już pół blachy zniknęło :) Zapomniałam wcisnąć owoce w piankę, ale i tak jest pyszne...wieczorem zostanie po nim tylko wspomnienie hmm. Dzisiaj niestety nie mam zdjęć z etapów przygotowania ciasta, aparat się w tym czasie ładował :(
Przepis pochodzi ze strony moje wypieki .
Przepis pochodzi ze strony moje wypieki .
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny, zimnej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,
Margarynę pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami
ciasta. Jeśli ciasto
będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części -
około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność
można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33cm x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód rozwałkować większą część ciasta (60%) wyłożyć nim blachę.
Pianka budyniowa:
- 5 białek,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- cukru wanilinowego (16 g),
- 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g),
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
Dodatkowo:
- 500 g mix owoców (maliny, truskawki, borówka, porzeczki),
Na spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i
układać owoce. Owoce łopatką lekko wcisnąć w
pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić.
Smacznego:)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto:)i już po południu zniknęło...
Usuń