Znalazłam zdjęcia, zawieruszyły mi się po awarii komputera. Danie smaczne, treściwe....podane z plackiem kukurydzianym-ciekawy smak. Do sosu dodałam czerwoną fasole...zobaczcie co mi wyszło. Zapraszam :)
Składniki:
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- olej rzepakowy,
- 4 łyżeczki przyprawy cajun,
- 1 cebula,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 6 pomidorów,
- 400 g fasoli czerwonej,
- 250 g fasolki szparagowej,
- 1/2 cytryny,
- 400 g kukurydzy z puszki,
- 1 jajko,
- 300 ml mleka,
- 175 g mąki pełnoziarnistej,
Zagotuj w garnku wodę z solą. Fasolkę szparagową oczyść z końcówek, pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj al dente. Odcedź fasolę, dopraw sokiem z połowy cytryny.
Kukurydzę przelej zimną wodą i odsącz na sicie.Wymieszaj w dużej misce jajka, mleko, mąkę pszenną i ziarna kukurydzy. Zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.Rozgrzej trochę oleju na patelni. Nabieraj łyżką ciasto wylewaj na patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. - Podaj nogi kurczaka włożone na plackach kukurydzianych polane sosem i z zieloną fasolką obok.
pysznie wygląda:) też dzisiaj będę miała udka z kurczaka na obiad:) podpatrzę więc przepis:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki obiadek, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Smaczne danie, przy niewielkim nakładzie pracy:)
Usuń