Przepis pochodzi z dodatku do Świata Kobiety 101 przepisów- tom 32.
Placki są smaczne i syte. Nie spodziewałam się, że od razu mi posmakują....trochę mięsa mielonego i warzyw oraz ciasto drożdżowe stanowią doskonałe połączenie. Najbardziej podoba mi się ich prostota, nie są "wydziwiane". Zapraszam :)
Składniki (na ok 12 placków):
Placki są smaczne i syte. Nie spodziewałam się, że od razu mi posmakują....trochę mięsa mielonego i warzyw oraz ciasto drożdżowe stanowią doskonałe połączenie. Najbardziej podoba mi się ich prostota, nie są "wydziwiane". Zapraszam :)
Składniki (na ok 12 placków):
- 2 dag drożdży,
- 500 g maki,
- 350 ml letniej wody,
- 3 cebule,
- 250 g mięsa mielonego,
- 6 pomidorów,
- 1 papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- chili w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 ml oleju- ja dałam połowę 50 ml,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 ogórek,
- 1/2 główki sałaty,
2 cebule obierz , umyj 2 pomidory. Warzywa drobno posiekaj. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekaj natkę. Składniki wymieszaj z mięsem mielonym, 50 ml oleju i koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.
Pozostałe pomidory, ogórek i cebulę oczyść, pokrój w plasterki, sałatę oczyść, osusz porwij w małe kawałki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek, ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia- posmaruj masą mięsną.
Piecz 10-15 minut w 180°C.
Po upieczeniu na każdym placku ułóż sałatę, pomidory, ogórka oraz cebulę. Podaj z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)