Krokieciki z cykorii z mięsem mielonym wg ao12

Przepis na te krokiety znalazłam na stronie mojego gotowania trochę oczywiście pozmieniałam po swojemu min. doprawienie mięsa. Polecam, warto spróbować, ciekawe w smaku, ładnie się prezentują na talerzu. Trochę przy nich jest zachodu. Sami oceńcie :)


Składniki:
  • 6 pękatych, mocno zbitych cykorii średniej wielkości,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • łyżka masła,
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • mała bułeczka namoczona w mleku,
  • jajko,
  • łyżka tartego chrzanu ze słoika,
  • pieprz,
  • majeranek
  • cukier,
  • sól,
  • sok z 1 cytryny,
  • mąka, 2 jajka i bułka tarta do panierowania,
  • olej rzepakowy do smażenia,

Przygotowujemy farsz jak klasyczne mielone: zrumienioną na maśle cebulkę mieszamy z mięsem, odciśniętą, rozdrobnioną bułeczką, jajkiem i chrzanem, wyrabiamy masę. Doprawiamy pieprzem, majerankiem, odstawiamy do lodówki.

Cykorię musimy dokładnie sparzyć – zagotowujemy ok. 1,5 l wody z cukrem, solą i sokiem z cytryny, do wrzącej wkładamy cykorie i zostawiamy w niej do ostygnięcia.
Wyławiamy, gdy woda osiągnie temperaturę pokojową, dokładnie osuszamy.

Teraz najtrudniejsza część: każdą cykorię – delikatnie i nie do końca – rozcinamy jak wachlarz, ostrym nożykiem wycinamy głąb. 

Z mięsa formujemy podłużne, małe wałki. Wkładamy je do środka cykorii, solimy i zamykamy ponownie w kształt główki, mocno dociskamy. Kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanych i doprawionych solą i pieprzem jajkach oraz bułce tartej.

Smażymy ze wszystkich stron na złoto na sporej ilości oleju. Gorące wkładamy jeszcze na ok. 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 170˚C. Podajemy z zieloną sałatą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)