Przepis na te krokiety znalazłam na stronie mojego gotowania trochę oczywiście pozmieniałam po swojemu min. doprawienie mięsa. Polecam, warto spróbować, ciekawe w smaku, ładnie się prezentują na talerzu. Trochę przy nich jest zachodu. Sami oceńcie :)
Składniki:
Przygotowujemy farsz jak klasyczne mielone: zrumienioną na maśle cebulkę mieszamy z mięsem, odciśniętą, rozdrobnioną bułeczką, jajkiem i chrzanem, wyrabiamy masę. Doprawiamy pieprzem, majerankiem, odstawiamy do lodówki.
Cykorię musimy dokładnie sparzyć – zagotowujemy ok. 1,5 l wody z cukrem, solą i sokiem z cytryny, do wrzącej wkładamy cykorie i zostawiamy w niej do ostygnięcia.
Wyławiamy, gdy woda osiągnie temperaturę pokojową, dokładnie osuszamy.
Teraz najtrudniejsza część: każdą cykorię – delikatnie i nie do końca – rozcinamy jak wachlarz, ostrym nożykiem wycinamy głąb.
Z mięsa formujemy podłużne, małe wałki. Wkładamy je do środka cykorii, solimy i zamykamy ponownie w kształt główki, mocno dociskamy. Kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanych i doprawionych solą i pieprzem jajkach oraz bułce tartej.
Smażymy ze wszystkich stron na złoto na sporej ilości oleju. Gorące wkładamy jeszcze na ok. 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 170˚C. Podajemy z zieloną sałatą.
Składniki:
- 6 pękatych, mocno zbitych cykorii średniej wielkości,
- 1 drobno posiekana cebula,
- łyżka masła,
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
- mała bułeczka namoczona w mleku,
- jajko,
- łyżka tartego chrzanu ze słoika,
- pieprz,
- majeranek
- cukier,
- sól,
- sok z 1 cytryny,
- mąka, 2 jajka i bułka tarta do panierowania,
- olej rzepakowy do smażenia,
Przygotowujemy farsz jak klasyczne mielone: zrumienioną na maśle cebulkę mieszamy z mięsem, odciśniętą, rozdrobnioną bułeczką, jajkiem i chrzanem, wyrabiamy masę. Doprawiamy pieprzem, majerankiem, odstawiamy do lodówki.
Cykorię musimy dokładnie sparzyć – zagotowujemy ok. 1,5 l wody z cukrem, solą i sokiem z cytryny, do wrzącej wkładamy cykorie i zostawiamy w niej do ostygnięcia.
Wyławiamy, gdy woda osiągnie temperaturę pokojową, dokładnie osuszamy.
Teraz najtrudniejsza część: każdą cykorię – delikatnie i nie do końca – rozcinamy jak wachlarz, ostrym nożykiem wycinamy głąb.
Z mięsa formujemy podłużne, małe wałki. Wkładamy je do środka cykorii, solimy i zamykamy ponownie w kształt główki, mocno dociskamy. Kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanych i doprawionych solą i pieprzem jajkach oraz bułce tartej.
Smażymy ze wszystkich stron na złoto na sporej ilości oleju. Gorące wkładamy jeszcze na ok. 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 170˚C. Podajemy z zieloną sałatą.
świetny pomysł tak podanej cykorii jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń