To mój pierwszy chłodnik, do tej pory zawsze stroniłam od "zimnych zup", jednak temperatura w ostatnich dniach sprawiła, że nie chce się za bardzo jeść a jeśli już to coś lekkiego.
Chłodnik jest orzeźwiający i lekko kwaskowy, zaspokaja głód...zapraszam :)
Przepis pochodzi z gazetki Świat Kobiety 101 przepisów tom 34 oczywiście po drobnych modyfikacjach.
Składniki:
Chłodnik jest orzeźwiający i lekko kwaskowy, zaspokaja głód...zapraszam :)
Przepis pochodzi z gazetki Świat Kobiety 101 przepisów tom 34 oczywiście po drobnych modyfikacjach.
Składniki:
- pęczek botwinki,
- sok z cytryny (dodawany do smaku),
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek koperku,
- 2 ogórki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l maślanki,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- sól, pieprz do smaku,
Młode buraczki po oczyszczeniu pokrój razem z liśćmi drobniutko i ugotuj w małej ilości wody.
Po przestudzeniu dodaj sok z cytryny- tak aby odpowiadała ci kwaśność chłodnika.
Oczyszczone rzodkiewki i opłukany koperek oraz obrane ogórki drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do botwinki razem z warzywami. Maślankę wlej do buraczków, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
świetne:)
OdpowiedzUsuń