Wracam do Was po długiej przerwie. Część zdjęć straciłam...ale cóż -będą nowe, może nawet lepsze.Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, teraz pracuję na komputerze zastępczym, czekam cierpliwie na naprawę mojego sprzętu...a tymczasem zapraszam dzisiaj na nietypową zupę z buraków i papryki :)
Składniki:
- łyżka oleju,
- łyżka zmielonego kminu rzymskiego,
- 2 różowe cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 500 g buraków ćwikłowych,
- 1 marchewka,
- około 300 g czerwonej soczewicy,
- wywar z kości z zielem angielskim i liściem laurowym (3 l ),
- przyprawa do zup maggi,
3. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, dodaj do cebuli, i smaż około 5 minut.
4. Do przygotowanego wywaru dodaj buraki, marchewkę, cebulę i paprykę oraz czerwoną soczewicę-gotuj do miękkości warzyw. Następnie dopraw pieprzem i przyprawą do zup maggi, możesz dodać również odrobinę soku z cytryny i podać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego :)
ładny ma kolor:)
OdpowiedzUsuń