Zupa z buraczków i papryki.

Wracam do Was po długiej przerwie. Część zdjęć straciłam...ale cóż -będą nowe, może nawet lepsze.Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, teraz pracuję na komputerze zastępczym, czekam cierpliwie na naprawę mojego sprzętu...a tymczasem zapraszam dzisiaj na nietypową zupę z buraków i papryki :)


Składniki: 
  • łyżka oleju,
  • łyżka zmielonego kminu rzymskiego,
  • 2 różowe cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 500 g buraków ćwikłowych,
  • 1 marchewka,
  • około 300 g czerwonej soczewicy,
  • wywar z kości  z zielem angielskim i liściem laurowym (3 l ),
  • przyprawa do zup maggi,
1. Buraczki i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz kmin rzymski, smaż na średnim ogniu, uważając aby nie spalić cebuli.

3. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, dodaj do cebuli, i smaż około 5 minut.

4. Do przygotowanego wywaru dodaj buraki, marchewkę, cebulę i paprykę oraz czerwoną soczewicę-gotuj do miękkości warzyw. Następnie dopraw pieprzem i przyprawą do zup maggi, możesz dodać również odrobinę soku z cytryny i podać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)