Miałam ochotę na coś słonego i szybkiego. Padło na racuchy...ale pomyślałam dlaczego by nie spróbować na ostro, w lodówce pieczarki i ser, więc do dzieła....
Składniki:
Składniki:
- 300 gram mąki,
- 40 gram drożdży,
- szczypta soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mleka,
- 6 pieczarek,
- żółty ser wg uznania,
- pieprz do smaku,
- Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy w plasterki, następnie podsmażamy na małej ilości oleju.
- Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Dodajemy usmażone pieczarki i starty żółty ser, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
Wytrawne racuchy? Z tym się wcześniej nie spotkałam. Interesująca propozycja :)
OdpowiedzUsuń