Racuchy drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem.

 Miałam ochotę na coś słonego i szybkiego. Padło na racuchy...ale pomyślałam dlaczego by nie spróbować na ostro, w lodówce pieczarki i ser, więc do dzieła....

Składniki:


  • 300 gram mąki,
  • 40 gram drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 6 pieczarek,
  • żółty ser wg uznania,
  • pieprz do smaku,
  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy w plasterki, następnie podsmażamy na małej ilości oleju.
  3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. 
  4. Dodajemy usmażone pieczarki i starty żółty ser, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  5. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.

     

    Usmażone racuszki można podać z pikantnym keczupem.

    Smacznego:)







Komentarze

  1. Wytrawne racuchy? Z tym się wcześniej nie spotkałam. Interesująca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)