Kiełbasa z boczniakami, rzeżuchą i smażonymi ziemniakami.

Czasem z braku czasu powstają szybkie i smaczne dania, na szybko wyjęłam z zamrażalnika kiełbasę i zaczęłam przygotowywać obiad...zobaczcie co mi wyszło :) zapraszam.


Składniki:
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • 150 g boczniaków,
  • cukinia,
  • czerwona papryka,
  • 4 kiełbaski (u mnie rozmrażały się na patelni),
  •  olej do smażenia,
  • 700 g ugotowanych wcześniej ziemniaków (np. z poprzedniego dnia),
  • rzeżucha,
Kiełbasa z smażona z boczniakami:
 
1. Obierz i pokrój drobno czosnek. Obierz i posiekaj cebulę.Oczyść boczniaki i porwij w długie paski. 



2. Umyj i pokrój cukinię w duże kawałki. Paprykę umyj, przekrój na pół długości, usuń nasiona i pokrój paprykę w paski. Pokrój kiełbasę w plasterki. 

3. Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni i smaż plastry kiełbasy około 3 minut. Dodaj  czosnek, boczniaki, cebulę, paprykę i cukinię smaż do miękkości. 

4. Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Rzeżucha-ziemniaki:
 

1. Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni i smaż ziemniaki aż zrobią sie  rumiane

    Dodaj masło i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Pokrój rzeżuchę i wymieszaj z ziemniakami.
2. Podziel kiełbaski ze smażonymi boczniakami i ziemniakami oraz rzeżuchą między 4 talerze.


Smacznego.

Komentarze