Czasem z braku czasu powstają szybkie i smaczne dania, na szybko wyjęłam z zamrażalnika kiełbasę i zaczęłam przygotowywać obiad...zobaczcie co mi wyszło :) zapraszam.
Składniki:
1. Obierz i pokrój drobno czosnek. Obierz i posiekaj cebulę.Oczyść boczniaki i porwij w długie paski.
2. Umyj i pokrój cukinię w duże kawałki. Paprykę umyj, przekrój na pół długości, usuń nasiona i pokrój paprykę w paski. Pokrój kiełbasę w plasterki.
3. Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni i smaż plastry kiełbasy około 3 minut. Dodaj czosnek, boczniaki, cebulę, paprykę i cukinię smaż do miękkości.
4. Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Rzeżucha-ziemniaki:
1. Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni i smaż ziemniaki aż zrobią sie rumiane.
Dodaj masło i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Pokrój rzeżuchę i wymieszaj z ziemniakami.
2. Podziel kiełbaski ze smażonymi boczniakami i ziemniakami oraz rzeżuchą między 4 talerze.
Smacznego.
Składniki:
- ząbek czosnku,
- cebula,
- 150 g boczniaków,
- cukinia,
- czerwona papryka,
- 4 kiełbaski (u mnie rozmrażały się na patelni),
- olej do smażenia,
- 700 g ugotowanych wcześniej ziemniaków (np. z poprzedniego dnia),
- rzeżucha,
1. Obierz i pokrój drobno czosnek. Obierz i posiekaj cebulę.Oczyść boczniaki i porwij w długie paski.
2. Umyj i pokrój cukinię w duże kawałki. Paprykę umyj, przekrój na pół długości, usuń nasiona i pokrój paprykę w paski. Pokrój kiełbasę w plasterki.
3. Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni i smaż plastry kiełbasy około 3 minut. Dodaj czosnek, boczniaki, cebulę, paprykę i cukinię smaż do miękkości.
4. Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Rzeżucha-ziemniaki:
1. Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni i smaż ziemniaki aż zrobią sie rumiane.
Dodaj masło i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Pokrój rzeżuchę i wymieszaj z ziemniakami.
2. Podziel kiełbaski ze smażonymi boczniakami i ziemniakami oraz rzeżuchą między 4 talerze.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)