Zamiast podawać ziemniaki osobno, stwierdziłam, że chyba w jednym garnku z mięsem się nie pogryzą- i wyszło mi całkiem fajne danie. Zapraszam:)
- olej rzepakowy do smażenia,
- łyżeczka masła,
- 3 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 800 gram karkówki (chudej),
- 2 łyżki mąki,
- 400 gram pomidorów z puszki,
- oregano,
- 400 g ziemniaków,
- 200 ml wody,
- natka pietruszki,
1. Pokrój mięso w kostkę około 2 cm i ob je obtocz je mące.
Rozgrzej trochę oleju i masło na patelni, smaż mięso około 5 minut, aż się zrumieni.
2. Obierz i pokrój marchewki w drobną kostkę. Obierz seler z włókien i pokrój w drobną kostkę.
3. Obierz cebulę i czosnek następnie posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i smażyć cebulę, czosnek, marchew i seler około 5 minut.
4. Do mięsa dodaj pomidory i trochę oregano. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj gulasz przez około 1 godzinę przykryty pokrywką (można również użyć szybkowaru zajmie to nam wtedy tylko 15 minut).
6.Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli..Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do mięsa.
Smacznego;)
Lubię takie wilgotne od sosiku ziemniaki:)
OdpowiedzUsuń