Gulaszowo- ziemniaki z warzywami i mięsem.

Zamiast podawać ziemniaki osobno, stwierdziłam, że chyba w jednym garnku z mięsem się nie pogryzą- i wyszło mi całkiem fajne danie. Zapraszam:)


Składniki:
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • łyżeczka masła,
  • 3 marchewki, 
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 800 gram karkówki (chudej),
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 gram pomidorów z puszki,
  • oregano,
  • 400 g ziemniaków,
  • 200 ml wody,
  • natka pietruszki, 
1. Pokrój mięso w kostkę około 2 cm i ob je obtocz je mące
 Rozgrzej trochę oleju i masło na patelni, smaż mięso około 5 minut, aż się zrumieni.
2. Obierz i pokrój marchewki w drobną kostkę. Obierz seler z włókien i pokrój w drobną kostkę.      
3. Obierz cebulę i czosnek następnie posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i smażyć cebulę, czosnek, marchew i seler około 5 minut. 
4. Do mięsa dodaj pomidory i trochę oregano. Zmniejsz ogień do minimum gotuj gulasz przez około 1 godzinę przykryty pokrywką (można również użyć szybkowaru zajmie to nam wtedy tylko 15 minut).

5. Obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj ziemniaki do mięsa, wlej tam wodę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj wody gdy danie będzie za suche. 

6.Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli..Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do mięsa.


Smacznego;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)