Przepis z gazety "Sól i pieprz"3/2011 oczywiście po małych zmianach ;)
Składniki na duszonego kurczaka:
- 1,3 kg kurczaka, u mnie tylko udka,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 2 cm kawałek imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cytryny,
- olej rzepakowy,
- marchewka,
- kawałek selera
- 2 cebule,
- sól,pieprz do smaku,
- 250 ml wody,
2. Na patelni rozgrzej olej- cytrynę,czosnek i imbir podduś na małym ogniu następnie wyjmij i odłóż. Na tłuszcz włóż kurczaka -podsmaż, przełóż do naczynia żaroodpornego.
3. Marchew, selera i cebulę obierz i pokrój w kawałki podobnej grubości, podsmaż na tłuszczu po smażeniu mięsa.
4. Warzywa przełóż do naczynia z kurczakiem, zalej wodą, dodaj natkę pietruszki. Piecz około 40 minut w temp. 180 C.
Zapiekane ziemniaki:
- 300 g ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 40 g masła,
- 400 ml śmietanki 30%- dałam 18%,
- gałka muszkatołowa,
- 140 g szpinaku,
- 60 g sera feta,
2. Do cebuli dodaj ziemniaki, wymieszaj, wlej śmietanę-dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Dodaj szpinak, wszystko wymieszaj-i duś chwilę.Przełóż do naczynia do zapiekania piecz 40 min.
Pod koniec pieczenia ułóż ser feta, zapiecz, tak aby się rozpuścił. Podaj ziemniaki z kurczakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)