Pamiętam jak z siostrą pierwszy raz piekłyśmy tą szarlotkę, zastanawiałyśmy się czy w ogóle ona wyjdzie.Same suche składniki a gdzie jajka? Stwierdziłyśmy, że skoro w "Poradniku domowym" jest zdjęcie ciasta to ktoś jednak musiał je przecież robić i w dodatku mu wyszło.
Powiem wam, że tu nic nie da się zepsuć, ciasto robi się bardzo szybko i równie szybko znika z talerzyków.
Polecam;)
Składniki:
Powiem wam, że tu nic nie da się zepsuć, ciasto robi się bardzo szybko i równie szybko znika z talerzyków.
Polecam;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru (ja daję połowę),
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon,
- 1 i 1/2 kg jabłek,
- 170 gram masła
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
- Jabłka umyj, wydrąż środki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp część suchych składników na to jabłka, cynamon-suche składniki-jabłka- cynamon i znów suche składniki.
- Na wierzch ciasta zetrzyj masło na tarce o grubych oczkach (równomiernie je rozłóż).
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Bardzo lubię tą wersję szarlotki :) bez zagniatania, bez bałaganu, tylko jeszcze nie udało mi się zrobić jej dobrego zdjęcia, bo wygląda mało apetycznie u Mnie :)
OdpowiedzUsuń