Przepis "zaczerpnięty" od Ani moją zmianą były tylko starte na tarce o grubych oczkach jabłka, nie kroiłam ich w kostkę.
Składniki:
Składniki:
- 300 gram mąki,
- 40 gram drożdży,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mleka,
- 4 jabłka,
- olejek waniliowy,
- Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
- Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
- Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.
uwielbiam je <3
OdpowiedzUsuńRacuchy idealne :)
OdpowiedzUsuń