Miałam ochotę na coś lekkiego i słodkiego....hmm a dlaczego by nie połączyć tego w jedno danie?
Od razu przejdę do rzeczy;)
Składniki:
Na początek obrałam pomarańcze, pokroiłam w małe kawałki.W rondlu połączyłam 2 łyżki wody z cukrem, dodałam pomarańcze- dusiłam je około 8 minut. Po upływie tego czasu dodałam mrożoną żurawinę i dusiłam jeszcze 5 minut-w ten sposób wyszedł sosik.
Piersi z kurczaka po porcjowałam tak że z jednej powstały 2 płaty.
Oprószyłam piersi przyprawami i grillowałam na grillu elektrycznym (nie posiadam patelni grillowej-byłoby łatwiej ;)
Ugotowałam mieszankę warzywną na parze.
Podawałam z tłuczonymi ziemniakami.
Od razu przejdę do rzeczy;)
Składniki:
- 10 gram cukru,
- 2 pomarańcze,
- 250 gram żurawiny (ja użyłam mrożonej),
- 300 gram piersi z kurczaka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- około 450 g mieszanki warzyw mrożonych,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka mielona,
Piersi z kurczaka po porcjowałam tak że z jednej powstały 2 płaty.
Oprószyłam piersi przyprawami i grillowałam na grillu elektrycznym (nie posiadam patelni grillowej-byłoby łatwiej ;)
Ugotowałam mieszankę warzywną na parze.
Podawałam z tłuczonymi ziemniakami.
Smacznego;)
Żurawina i pomarańcza świetnie się ze sobą komponują, więc sosik na pewno wyszedł przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie pasuje, bo lubię takie dania z owocami.Gorzej z tymi co nie lubią...hmm
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Miałam taki sam dylemat, jak Asiula, ponieważ w Japonii dania z owocami uchodzą raczej za desery. Jednak obiad w opcji pomarańczowo-żurawinowej został dziś na stałe dopisany do domowego menu. Dziękuję za pomysł, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj, mam nadzieję,że danie smakowało...ja lubię połączenie owoców z mięsem i mam nadzieję na dalsze eksperymenty. Pozdrawiam Asiula
Usuń