U mnie jak co tydzień bezmięsny piątek, postanowiłam usmażyć ziemniaki i podać do nich smażony kotlet z sera feta, zapraszam:)
Składniki na 4 porcje:
Na patelni rozgrzej olej, pieczarki pokrój na większe kawałki, cebulę na półpierścienie i wrzuć na rozgrzany olej, następnie po chwili dodaj podgotowane ziemniaki i smaż na złoty kolor.
Sos pomidorowy:
Następnie dodaj do cebuli pomidory z puszki i gotuj przez chwilę.Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Panierowany ser feta:
Wyłożyć usmażone ziemniaki- na nie sos pomidorowy i na górę ser feta.
Życzę smacznego:)
Składniki na 4 porcje:
- 700 gram podgotowanych ziemniaków,
- 250 gram brązowych pieczarek,
- 1 czerwona cebula,
- olej do smażenia,
Na patelni rozgrzej olej, pieczarki pokrój na większe kawałki, cebulę na półpierścienie i wrzuć na rozgrzany olej, następnie po chwili dodaj podgotowane ziemniaki i smaż na złoty kolor.
Sos pomidorowy:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 800 gram pomidorów z puszki,
- 3 łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta chili,
- 1 łyżeczka imbiru,
- natka pietruszki,
Następnie dodaj do cebuli pomidory z puszki i gotuj przez chwilę.Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Panierowany ser feta:
- 400 gram sera feta (100 gram sera feta na osobę),
- 2 jajka,
- 200 gram mąki,
- 200 gram bułki tartej
Wyłożyć usmażone ziemniaki- na nie sos pomidorowy i na górę ser feta.
Życzę smacznego:)
Pyszne połączenie smaków, chyba bym na to nie wpadła, może jutro wypróbuję, zamiast faty użyję sera bałkańskiego(np.z lidla), jest trochę mniej słony:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że ser bałkański to dobra alternatywa fety, mniej słony i delikatniejszy.Jeśli wypróbujesz, daj znać, czy danie smakowało.
UsuńPozdrawiam