Ostatnio miałam ochotę na zapiekankę z makaronem.Wyszła smaczna. Może przypadnie komuś do gustu.
Składniki (na 4 porcje):
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w woku i usmaż czosnek i brokuł podzielony na różyczki
około 2 minut.
Dodaj 2-3 łyżki wody oraz włoskie przyprawy i smażyć przez 3-4 minuty.
Zrób pure z papryki, rozcieńcz sos z odrobiną wody z gotowania makaronu.
Makaron połącz z papryką dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Włóż makaron do naczynia żaroodpornego, ułóż brokuły i na nie wyłóż ser feta starty na tarce o grubych oczkach.
Posyp solą i pieprzem do smaku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g makaronu, u mnie małe muszelki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 400 g brokuła,
- 1/2 łyżki włoskich ziół,
- 1 słoik grillowanej papryki (465 g),
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 200 g sera feta,
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w woku i usmaż czosnek i brokuł podzielony na różyczki
około 2 minut.
Dodaj 2-3 łyżki wody oraz włoskie przyprawy i smażyć przez 3-4 minuty.
Zrób pure z papryki, rozcieńcz sos z odrobiną wody z gotowania makaronu.
Makaron połącz z papryką dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Włóż makaron do naczynia żaroodpornego, ułóż brokuły i na nie wyłóż ser feta starty na tarce o grubych oczkach.
Posyp solą i pieprzem do smaku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)