Dzi艣 dzie艅 pizzy, wi臋c zapraszam na wersj臋 razow膮.
Sk艂adniki:
500 g m膮ki pszennej pe艂noziarnistej do pizzy (u mnie w艂oska Molino Belotti)
1,5 艂y偶eczki soli
23 g dro偶d偶y 艣wie偶ych lub 7 g suszonych dro偶d偶y
50 ml mleka
50 ml oliwy lub oleju
250 ml wody
oregano oko艂o 1 艂y偶eczki
W mleku rozpu艣ci膰 dro偶d偶e. Reszt臋 sk艂adnik贸w wymiesza膰 razem doda膰 rozczyn z dro偶d偶y i zagnie艣膰 elastyczne ciasto (wyrabia膰 oko艂o 6 minut).
Odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na oko艂o 30 minut w ciep艂e miejsce lub do piekarnika nagrzanego do temperatury 30C.
Wyro艣ni臋te ciasto podzieli膰 na dwie cz臋艣ci, uformowa膰 kszta艂t pizzy (wychodz膮 2 o 艣rednicy 30cm).
Posmarowa膰 sosem pomidorowym, posypa膰 serem mozzarella i uk艂ada膰 ulubione dodatki. Piec w temperaturze 250 C przez 8-10 minut.
Cudowna pizza <3!
OdpowiedzUsu艅By艂a pyszna 馃崟. pozdrawiam serdecznie
Usu艅