Placki jaglane z jabłkami i rodzynkami

Lekkie i sycące,  polecam- dzieci je uwielbiają.
Składniki:
100 g kaszy jaglanej,
1 jabłko,
Duża garść rodzynek,
3 jajka,
2 łyżki jogurtu greckiego,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka cukru waniliowego,
Około 2 łyżki  mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
Olej do smażenia.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną kilka razy przelać na sicie zimną wodą,  a następnie sparzyć wrzątkiem.  Zalać wodą i gotować do miękkości, następnie wystudzić.
Do kaszy dodać jajka,  jogurt,  starte na tarce jabłko,  cynamon oraz namoczone wcześniej rodzynki.
Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Podawać np.  udekorowane jogurtem greckim.

Komentarze