Z serii z resztek: zapiekanka ziemniaczana

Kolejny sposób na  pozbycie się resztek wędliny z lodówki i przy tym pyszny obiad.
Do zapiekanki użyłam szynki w plastrach,  brokuła i 2 rodzajów sera. Zapraszam ☺



Składniki:
4-5 średnich ziemniaków,
200 g szynki,

150 g sera żółtego w plastrach,
mały brokuł około 300 g - można użyć mrożonego, 
1 mozzarella, 
350 ml śmietany 30%

Pieprz ziołowy  około 1/2 łyżeczki, 
2 jajka, 
Sól himalajska,  pieprz prawdziwy, 
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, które następnie oprószamy solą i pieprzem.  
Wykładamy w kwadratowej formie warstwami: ziemniaki-wędlina- żółty ser - ziemniaki - wędlina-żółty ser -  brokuł - ziemniaki. Posypujemy starą mozzarellą. 
W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną,  doprawić  pieprzem ziołowym, następnie polać zapiekankę. 
Piec zapiekankę przez 60 minut w temperaturze 170 °C najlepiej sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie,  jeśli potrzebują więcej czasu  piec do ich miękkości. 
Smacznego.

Komentarze