Odchudzone faworki - z piekarnika.

Tym razem faworki z piekarnika. Wolę smażone,  jeśli jednak jesteś na diecie polecam  spróbować i cieszyć się z wszystkimi karnawałowymi smakołykami ☺


Składniki:
200 g mąki, 
2 żółtka, 
90 g śmietany 15%,
1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 
1 łyżeczka cukru waniliowego, 
cukier puder do posypania faworków,


Wykonanie:
Z podanych składników  zagniatamy ciasto,  następnie napowietrzamy - uderzając w nie wałkiem przez kilka minut.  Podczas pieczenia pojawią się bąbelki powietrza ☺
Odstawić ciasto na 10-15 minut,  po tym czasie  odkrawamy po kawałku i wałkujemy na bardzo cienkie ciasto.
Nożem wycinamy  wąskie paski,  nacinamy na środku i przeciągamy przez nią jedną stronę faworka. 

Układamy na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Po upieczeniu  posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)


Komentarze