Udko na placku kukurydzianym z sosem pomidorowym

Znalazłam zdjęcia, zawieruszyły mi się po awarii komputera. Danie smaczne, treściwe....podane z plackiem kukurydzianym-ciekawy smak. Do sosu dodałam czerwoną fasole...zobaczcie co mi wyszło. Zapraszam :)

Składniki:
  • 4 udka z  kurczaka,
  • olej rzepakowy,
  • 4 łyżeczki przyprawy cajun,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 6 pomidorów,
  •  400 g fasoli czerwonej,
  • 250 g fasolki szparagowej,
  • 1/2 cytryny,
  • 400 g kukurydzy z puszki,
  • 1 jajko,
  • 300 ml mleka,
  • 175 g mąki pełnoziarnistej,
     
        
    Rozgrzej piekarnik do 200 º C. Kurczaka ułóż w naczyniu do pieczenia spryskaj odrobiną oleju i oprósz połową przyprawy cajun. Piecz kurczaka w piekarniku przez około 35 minut na złoty kolor. Obierz i posiekaj cebulę. Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż cebulę, dodaj pozostałą przyprawę cajun i pomidory pokrojone w małą kostkę.Dodaj trochę wody do sosu, tak aby pomidory mogły się rozgotować. Dodaj czerwoną fasolę z puszki- wcześniej odsączoną, przecier pomidorowy i dopraw solą i pieprzem.
     
    Zagotuj w garnku wodę z solą. Fasolkę szparagową oczyść z końcówek, pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj al dente. Odcedź fasolę, dopraw sokiem z połowy cytryny.

    Kukurydzę przelej zimną wodą i odsącz na sicie.Wymieszaj w dużej misce jajka, mleko, mąkę pszenną i ziarna kukurydzy. Zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.Rozgrzej trochę oleju na patelni.  Nabieraj łyżką ciasto wylewaj na patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. 
  • Podaj nogi kurczaka włożone na plackach kukurydzianych polane sosem i  z zieloną fasolką obok. 
     
     
       

Komentarze

  1. pysznie wygląda:) też dzisiaj będę miała udka z kurczaka na obiad:) podpatrzę więc przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taki obiadek, smakowicie wygląda :)

    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)