Chłodnik z młodych buraczków wg ao12.

To mój pierwszy chłodnik, do tej pory zawsze stroniłam od "zimnych zup", jednak temperatura w ostatnich dniach sprawiła, że nie chce się za bardzo jeść a jeśli już to coś lekkiego.
Chłodnik jest orzeźwiający i lekko kwaskowy, zaspokaja głód...zapraszam :)
Przepis pochodzi z gazetki Świat Kobiety 101 przepisów tom 34 oczywiście po drobnych modyfikacjach.


Składniki:
  • pęczek botwinki,
  • sok z cytryny (dodawany do smaku),
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek koperku,
  • 2 ogórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l maślanki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • sól, pieprz do smaku,

Młode buraczki po oczyszczeniu pokrój razem z liśćmi drobniutko i ugotuj w małej ilości wody. 
Po przestudzeniu dodaj sok z cytryny- tak aby odpowiadała ci kwaśność chłodnika.

Oczyszczone rzodkiewki i opłukany koperek oraz obrane ogórki drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do botwinki razem z warzywami. Maślankę wlej do buraczków, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)