Szybkie kotlety w sosie pieczarkowym z szybkowaru.

Chciałam szybko przygotować smaczny obiad, aby mięsko "kroiło się" widelcem....użyłam szybkowaru (ugotowanie do miękkości potrawy zajęło mi 15 minut ). Zapraszam;)

Składniki:
  • mięso na kotlety,
  • 6 brązowych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • mąka do panierowania,
  • sól, pieprz do smaku,
  • smalec do smażenia kotletów,
1. Opłucz mięso, osusz papierowym ręcznikiem a następnie pokrój na kotlety. Każdy kotlet rozbij tłuczkiem,  dopraw solą i pieprzem. Panieruj w mącę i smaż na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru. Gdy się usmażą przełóż kotlety na talerz.

2. W szybkowarze rozgrzej trochę tłuszczu, wrzuć do niego oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz obraną i pokrojoną w pół-plastry cebulę-podsmaż chwilę.

3. Na pieczarki i cebulę połóż usmażone kotlety z zalej wszystko wodą- nie przykrywając do końca kotletów. Zamknij szybkowar-ustaw go na 2 poziom  gotuj około 15 min.
4. Po tym czasie wypuść parę jeżeli będzie trzeba zagęść sos mąką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Komentarze