Koncentrat bulionu warzywnego/ Warzywna kostka rosołowa.

Kostki rosołowe to chyba najbardziej chemiczne produkty używane w  kuchni. 
Zawierają konserwanty i pełną gamę sztucznych barwników,  pomimo tego są bardzo popularne i często używane- bo w krótkim czasie można polepszyć smak zupy. 
Ja bulion gotuję zawsze sama i ewentualnie dodaję do niego domową kostkę  aby wzmocnić smak. 
Przepis na domową kostkę znalazłam na blogu ChilliBite i za autorką cytuję po drobnych zmianach. 

Moja wersja warzywnej "kostki rosołowej":
Składniki:
3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3g suszonych borowików
20 ziaren czarnego pieprzu

50g liści świeżego lubczyku
pęczek natki pietruszki
1/3 pęczka koperku


500g marchwi
200g selera
100g białej części pora
100g korzenia pietruszki
200g pomidorów bez skórki i pestek
200g soli himalajskiej
20g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
70g wody 

Liście laurowe, ziele angielskie, suszone borowiki i ziarna pieprzu zmiel w malakserze lub utłucz w moździerzu.
Lubczyk, natkę i koperek drobno posiekaj.
Wszystkie warzywa zmiksuj na drobno w malakserze lub zetrzyj na drobnej tarce. 
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieść w garnku o grubym dnie*, dodaj wodę, olej/oliwę i sól. Zagotuj całość pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas mieszając podgrzewaj ok 40-50 minut. Mieszanie jest ważne, ponieważ masa jest dość gęsta i może przywierać do dna. Proponuję masę zblendować i przełożyć pastę do słoja -  można przechowywać w lodówce (zawartość soli zapewnia,  że kostkę można przechowywać kilka miesięcy w lodówce). 
Do przygotowania zupy używa się zaledwie 1-2 łyżeczek. Z tej ilości wychodzą dwa mniejsze słoiki.
Można oczywiście ją również przełożyć od razu do małych słoiczków i pasteryzować.

* jeśli posiadasz urządzenie typu thermomix z pewnością ułatwi Ci przygotowanie kostki; ja swoją kostkę gotowałam w szybkowarze 15 minut  na poziomie 2 (mięso). 


Źródło:ChilliBite.pl 

Komentarze