Domowa pita.

Pyszne chlebki z kieszonką na ulubione dodatki. Przepis jest kombinacją wielu różnych recept, które wypróbowałam do tej pory i pozostaję przy tej wersji, polecam:)

Składniki na 6 dużych chlebków pita:
250g mąki,
15g drożdży,
120-150 ml wody,
2 łyżki oleju rzepakowego,
pół łyżeczki cukru,
1,5 łyżeczki soli,

Drożdże rozetrzyj, dodaj do nich cukier i trochę letniej wody i odstaw do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj mąkę z solą,  dodaj drożdże wymieszane z wodą i olej. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Powinno być jędrne, gładkie i lekko kleić się do rąk.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez około 30 minut (powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
Ciasto podziel na 6 równych części, zrób kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkuj placki o grubości 0,5 cm. Placki odstaw do wyrośnięcia.
Piekarnik i blachę na której będziesz piec pitę nagrzej do temperatury 230°C.
Wyrośnięte chlebki przełóż na nagrzaną blachę i pieczemy około 7-10 minut.
Chlebki rosną w oczach, pilnuj, aby za bardzo się nie zrumieniły-bo mogą wyjść twarde.
Jeszcze gorące chlebki rozcinamy i faszerujemy ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)

Komentarze