Kruche ciasteczka z dżemem.

Znalazłam je na na blogu Wiem, co zjem i oczywiście trochę przerobiłam przepis :)
Ciasteczka wyszły pyszne, kruche i rozpływające się w ustach, warto spróbować bo na jednym razie się nie skończy ;)
Składniki na ok 30 ciastek:
220 g masła,
100 g brązowego cukru (najlepszy najdrobniejszy),
szczypta proszku do pieczenia,
2 żółtka,
300 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
dżem,

Miękkie masło utrzyj, aż zbieleje, następnie dodaj cukier i ucieraj. 
Nadal ucierając dodaj po jednym żółtku, gdy się połączą dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
Ciasto przełóż do rękawa lub do szprycy (z końcówką w kształcie gwiazdki) wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe okrągłe ciasteczka. Na środek ciastka nałóż odrobinę dżemu.
Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12-15 minut.
Smacznego :)

Komentarze