Czerwona kapusta z boczkiem na ciepło.

Chciałam zaproponować surówkę na ciepło z boczkiem. Jest rewelacyjna...idealnie pasuje do roladek mięsnych i klusek, a także do ziemniaków i "kotleta".
Spróbujcie a nie pożałujecie ;)

Składniki:
1 kg czerwonej kapusty,
2 łyżki octu balsamicznego,
około 150 g boczku pokrojonego w kostkę,
1 duża cebula,
2 łyżki smalcu,
sól i pieprz do smaku,

Kapustę drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej smalec, wrzuć boczek i podsmaż tak aby trochę się wytopił i powstały chrupiące skwarki.
 Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę dodaj do boczku i smaż na złoty kolor.
Do cebuli i boczku dodaj poszatkowaną kapustę oraz ocet balsamiczny- wymieszaj (ocet odparuj) następnie dodaj 1/3 szklanki wody i duś kapustę do miękkości.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podaj na gorąco.
Smacznego :)

Komentarze