Wyśmienite indycze pulpeciki z orzechami w smakowitym czerwonym sosie- to mój kolejny kreatywny pomysł, zapraszam :)
Składniki:
500 g piersi z indyka,
2 średnie buraczki,
5-6 orzechów włoskich wyłuskanych,
2 średnie buraczki,
5-6 orzechów włoskich wyłuskanych,
1 cebula,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżeczki chrzanu,
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz do smaku,
3 łyżki mąki do panierowania,
liść laurowy,
ziele angielskie,
2-3 łyżki bułki tartej (jeśli masa na pulpety będzie za luźna),
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżeczki chrzanu,
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz do smaku,
3 łyżki mąki do panierowania,
liść laurowy,
ziele angielskie,
2-3 łyżki bułki tartej (jeśli masa na pulpety będzie za luźna),
Pierś z indyka umyj, następnie zmiel w maszynce do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, jajko i pokrojoną bardzo drobno
cebulę.
Masę dokładnie wymieszaj, jeśli będzie za luźna dodaj bułkę
tartą, wymieszaj.
Formuj małe kulki, w środek każdej wkładaj kawałek orzecha włoskiego,
obtocz w mące.
W garnku zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim.
Buraczki obierz i zetrzyj na drobnej tarce (takiej jak na placki
ziemniaczane).
Do gotującej się wody dodaj starte buraczki, gotuj chwilkę.
Do gotującego się wywaru wkładaj pulpeciki, gotuj około 15 minut (w
zależności od wielkości pulpecików- większe potrzebują więcej czasu).
Wyjmij pulpety na talerz. W kubku rozrób mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i
wlej do sosu, aby go zagęścić.
Następnie dopraw sos solą, pieprzem,
przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem.
Włóż pulpety do sosu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)