Już prawie zapomniałam o tych ciasteczkach, są wyjątkowo smaczne i przypominają mi się z nimi same wyjątkowe chwile spędzone z mamą w kuchni podczas ich przygotowywania. Uwielbiam te pierożki, rozpływają się w ustach...i ich największa wada- znikają bardzo szybko.
Pierożki są kruchutkie i nie czuć n nich wcale drożdży. Jeśli zdecydujecie się na ich wykonanie, od razu zróbcie z podwójnej porcji...naprawdę warto, zapraszam :)
Z podanych składników zagnieć ciasto krucho-drożdżowe.
Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, wykrawaj szklanką lub małym słoikiem kółka.
Nakładaj po łyżeczce dżemu, zlepiaj brzegi, układaj na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 25 minut.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pierożki są kruchutkie i nie czuć n nich wcale drożdży. Jeśli zdecydujecie się na ich wykonanie, od razu zróbcie z podwójnej porcji...naprawdę warto, zapraszam :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 250 g masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki suszonych drożdży,
- 300 g śmietany,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
Nadzienie:
- marmolada lub dżem,
Z podanych składników zagnieć ciasto krucho-drożdżowe.
Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, wykrawaj szklanką lub małym słoikiem kółka.
Nakładaj po łyżeczce dżemu, zlepiaj brzegi, układaj na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 25 minut.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)