Pałki z kurczaka zapiekane na słodkiej kapuście.

Danie powstało znów przez przypadek :) Miałam upiec udka z pieczarkami i cebulą...dodałam jeszcze kapustę i wyszło smaczne danie. Kapusta była miękka, ale nie rozpadała się- wyszła idealna.
Zapraszam :)



Składniki:
  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 główki kapusty,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • olej rzepakowy do smażenia,

Pałki z kurczaka myję, osuszam na papierowym ręczniku (ja ściągam skórę-nie lubię się bawić w wybieranie piór i pałek)  i oprószam solą i pieprzem.

W garnku rozgrzewam olej, dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i obsmażam pałki z kurczaka. Pałki odkładam na talerz.
Kapustę grubo szatkuję, marchew obieram i kroję w kostkę. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki.
Cebulę obieram i kroję w piórka.

Na tłuszcz pozostały po smażeniu pałek wrzucam kolejno cebulę- chwilę podsmażam, następnie dodaję pieczarki, gdy już trochę wody odparuje dodaję marchew i kapustę.

Chwilkę obsmażam, doprawiam kminkiem oraz solą i pieprzem.

Przekładam do naczynia żaroodpornego, na warzywach układam obsmażone mięso. Piekę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 30-35 minut.
Podaję z ziemniakami z wody.
Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)