Kolejna z moich "wariacji kulinarnych"...dzisiaj proponuję wam roladki indycze marynowane w czerwonych buraczkach, nadziewane serem feta.
Nie wiem w sumie co o nich napisać, są delikatne, mają ciekawy smak-połączenie buraczków z chrzanem i serem feta...
Zapraszam :)
Filety z indyka umyj, następnie osusz, rozbij na cienkie płaty. Każdy filet oprósz solą i pieprzem.
Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach dodaj do nich 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Filety natrzyj buraczkami i odstaw na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij filety, każdy posmaruj z jednej strony chrzanem, połóż słupek sera feta i zwiń w roladkę.
Roladkę włóż w rękaw do pieczenia i zawiń jak cukierek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut.
Po upieczeniu roladki posyp zmielonymi orzechami włoskimi.
Podaj z surówką i ziemniakami.
Smacznego :)
Nie wiem w sumie co o nich napisać, są delikatne, mają ciekawy smak-połączenie buraczków z chrzanem i serem feta...
Zapraszam :)
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z indyka,
- 2 średnie buraczki czerwone,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki chrzanu,
- 2 słupki sera feta,
- sól, pieprz do smaku,
- 4 orzechy włoskie drobno zmielone,
Filety z indyka umyj, następnie osusz, rozbij na cienkie płaty. Każdy filet oprósz solą i pieprzem.
Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach dodaj do nich 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Filety natrzyj buraczkami i odstaw na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij filety, każdy posmaruj z jednej strony chrzanem, połóż słupek sera feta i zwiń w roladkę.
Roladkę włóż w rękaw do pieczenia i zawiń jak cukierek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut.
Po upieczeniu roladki posyp zmielonymi orzechami włoskimi.
Podaj z surówką i ziemniakami.
Smacznego :)
Mniam mniam! Smakowicie się prezentują!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Były smaczne i zostało po mich tylko wspomnienie, pewnie niebawem będzie powtórka :)
Usuń