Koryfena to nic innego jak rybka o wyrazistym smaku, trochę mi przypomina tuńczyka. Podałam ją z warzywami duszonymi w sosie pomidorowym.
Zapraszam :)
Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mieszankę warzywną i smaż około 8 minut, aż zmiękną.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę i dodaj z kminem do warzyw.
Duś około 6 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rybę osusz, dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop sokiem z cytryny i ułóż na warzywach.
Duś aż do miękkości ryby.
Wyłóż na talerze ryż, na nim układaj warzywa z sosem i rybą, możesz posypać danie miętą.
Smacznego :)
Zapraszam :)
Składniki:
- 300 g ryżu,
- 2 łyżki oleju,
- warzywna mieszanka meksykańska (750 g),
- łyżka kminu rzymskiego,
- 4 pomidory,
- 400 g koryfeny,
- mięta,
Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mieszankę warzywną i smaż około 8 minut, aż zmiękną.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę i dodaj z kminem do warzyw.
Duś około 6 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rybę osusz, dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop sokiem z cytryny i ułóż na warzywach.
Duś aż do miękkości ryby.
Wyłóż na talerze ryż, na nim układaj warzywa z sosem i rybą, możesz posypać danie miętą.
Smacznego :)
Kolejny wspaniały meksykański przepis z Twojej strony, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze koryfeny, muszę takową kupić i spróbować.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, w smaku przypomina trochę tuńczyka- takie jest moje zdanie.Ciekawa jestem Waszych opinii :)
OdpowiedzUsuń