Koryfena po "meksykańsku" wg ao12.

Koryfena to nic innego jak rybka o wyrazistym smaku, trochę mi przypomina tuńczyka. Podałam ją z warzywami duszonymi w sosie pomidorowym.
Zapraszam :)

Składniki:
  • 300 g ryżu,
  • 2 łyżki oleju,
  • warzywna mieszanka meksykańska (750 g),
  • łyżka kminu rzymskiego,
  • 4 pomidory,
  • 400 g koryfeny,
  • mięta,

Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mieszankę warzywną i smaż około 8 minut, aż zmiękną.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę i dodaj z kminem do warzyw.

Duś około 6 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rybę osusz, dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop sokiem z cytryny i ułóż na warzywach.

Duś aż do miękkości ryby.
Wyłóż na talerze ryż, na nim układaj warzywa z sosem i rybą, możesz posypać danie miętą.
Smacznego :)


Warzywa psiankowate 2013

Komentarze

  1. Kolejny wspaniały meksykański przepis z Twojej strony, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze koryfeny, muszę takową kupić i spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto spróbować, w smaku przypomina trochę tuńczyka- takie jest moje zdanie.Ciekawa jestem Waszych opinii :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)