Przepis pochodzi gazetki Świat Kobiety 101 przepisów tom 34-po moich drobnych zmianach.
W sam raz na lekką kolację. Płatki owsiane są zdrowe- rozpuszczalny błonnik pomaga usunąć zły cholesterol, spowalnia trawienie się węglowodanów-cukier uwalniany jest wolniej, dzięki czemu czujemy się syci. Zapraszam :)
Składniki:
Całe jajka wbij do miski i dokładnie zmiksuj. Dodaj 2 łyżki cukru, szczyptę soli, mleko, płatki owsiane oraz łyżkę mąki pszennej.
Na nagrzaną patelnie wlej odrobinę oleju, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, smaż omleciki, przewróć na druga stronę i dosmaż.
Sos:
Do rondelka wlej 150 ml wody, wrzuć do niej jagody i gotuj chwilę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody, dolej ją do jagód i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Omleciki nakładaj na talerze polej sosem jagodowym i posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
W sam raz na lekką kolację. Płatki owsiane są zdrowe- rozpuszczalny błonnik pomaga usunąć zły cholesterol, spowalnia trawienie się węglowodanów-cukier uwalniany jest wolniej, dzięki czemu czujemy się syci. Zapraszam :)
Składniki:
- 8 jajek,
- 2 łyżki cukru,
- po 8 łyżek mleka i płatków owsianych,
- po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
- 250 g jagód,
- 100 g cukru pudru,
- olej do smażenia,
Całe jajka wbij do miski i dokładnie zmiksuj. Dodaj 2 łyżki cukru, szczyptę soli, mleko, płatki owsiane oraz łyżkę mąki pszennej.
Na nagrzaną patelnie wlej odrobinę oleju, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, smaż omleciki, przewróć na druga stronę i dosmaż.
Sos:
Do rondelka wlej 150 ml wody, wrzuć do niej jagody i gotuj chwilę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody, dolej ją do jagód i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Omleciki nakładaj na talerze polej sosem jagodowym i posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)