Omlety owsiane z jagodami wg ao12.

Przepis pochodzi gazetki Świat Kobiety 101 przepisów tom 34-po moich drobnych zmianach.
W sam raz na lekką kolację. Płatki owsiane są zdrowe- rozpuszczalny błonnik pomaga usunąć zły cholesterol, spowalnia trawienie się węglowodanów-cukier uwalniany jest wolniej, dzięki czemu czujemy się syci. Zapraszam :)

Składniki:
  • 8 jajek,
  • 2 łyżki cukru,
  • po 8 łyżek mleka i płatków owsianych,
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • 250 g jagód,
  • 100 g cukru pudru,
  • olej do smażenia,


Całe jajka wbij do miski i dokładnie zmiksuj. Dodaj 2 łyżki cukru, szczyptę soli, mleko, płatki owsiane oraz łyżkę mąki pszennej.

Na nagrzaną patelnie wlej odrobinę oleju, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, smaż omleciki, przewróć na druga stronę i dosmaż.

Sos:
Do rondelka wlej 150 ml wody, wrzuć do niej jagody i gotuj chwilę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody, dolej ją do jagód i zagotuj. Zdejmij z ognia.

Omleciki nakładaj na talerze polej sosem jagodowym i posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)

Komentarze