Piernik staropolski ze smalcem i mąką żytnią- stary przepis.

Piernik staropolski
To już ostatni moment aby zrobić ciasto na piernik staropolski. U mnie od kilku lat na smalcu z dodatkiem mąki żytniej. Jest pyszny, więc do dzieła 🙂
Składniki na ciasto:
500 g prawdziwego miodu
2 niepełne szklanki cukru (można mniej)
250 g smalcu
850 g mąki pszennej tortowej 
150 g mąki żytniej typ 720
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
pół szklanki mleka
szczypta soli
Przyprawy (nie wolno używać gotowych mieszanek w składzie mają dodatkową mąkę i cukier): 
2 płaskie łyżeczki cynamonu, tyle samo imbiru; 
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i czarnego pieprzu;
1 czubata łyżka stołowa kakao
Składniki na ciasto starannie mieszamy ze stopionym miodem i smalcem. Musimy niezwykle zwracać uwagę na higienę. Osobno wyparzamy kamionkowy garnek lub słoik i surowe ciasto układamy w nim, przykrywamy czystym wyprasowanym materiałem, po czym pozostawiamy w chłodzie na minimum miesiąc.
#piernikstaropolski #smalec #miód #mąkażytnia

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jest bardzo kruchy, rozpływający się w ustach. Nie zdążyłam go upiec przed świętami, ma dniach się za niego zabiorę, więc będzie relacja na blogu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)