Chleb żytnio-pszenny z cebulą.

Prosty i bardzo smaczny chlebek z cebulą. 


Zaczyn, dzień przed pieczeniem, etap I
*35g zakwasu z mąki żytniej razowej,
*70g mąki żytniej typ720,
*140g wody.
Zaczyn po wymieszaniu, przykrywamy i w temp. pokojowej pozostawiamy, na minimum 12 godzin.


**************************************
Następny dzień rano, etap II
Do zaczynu z etapu I dodajemy:
*280g mąki żytniej typ 720,
*350g wody.
Mieszamy do połączenia składników i czekamy aż podrośnie.  Zwykle trwa to 2 godziny.
****************************************


Ciasto właściwe:
*875g zaczynu, całość,
*220g mąki pszennej typ 750,
*160g mąki żytniej typ 720,
*100g wody wymieszanej z solą (15g),
cebula podsmażona na oleju,
Mieszamy zaczyn z mąką i wodą do połączenia składników. Na koniec dodajemy cebulkę, mieszając do równomiernego rozprowadzenia w cieście.
Pieczemy w temp. początkowej 220C zmniejszając ją po około 15 minutach do 200C przez około 45-50 minut. 


Chleb 🍞 studzimy na kartce.
Źródło:https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/05/zytnio-pszenny-z-cebulka.html?m=1

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)