Prosty i bardzo smaczny chlebek z cebulą.
Zaczyn, dzień przed pieczeniem, etap I
*35g zakwasu z mąki żytniej razowej,
*70g mąki żytniej typ720,
*140g wody.
Zaczyn po wymieszaniu, przykrywamy i w temp. pokojowej pozostawiamy, na minimum 12 godzin.
**************************************
Następny dzień rano, etap II
Do zaczynu z etapu I dodajemy:
*280g mąki żytniej typ 720,
*350g wody.
Mieszamy do połączenia składników i czekamy aż podrośnie. Zwykle trwa to 2 godziny.
****************************************
Ciasto właściwe:
*875g zaczynu, całość,
*220g mąki pszennej typ 750,
*160g mąki żytniej typ 720,
*100g wody wymieszanej z solą (15g),
cebula podsmażona na oleju,
Mieszamy zaczyn z mąką i wodą do połączenia składników. Na koniec dodajemy cebulkę, mieszając do równomiernego rozprowadzenia w cieście.
Pieczemy w temp. początkowej 220C zmniejszając ją po około 15 minutach do 200C przez około 45-50 minut.
Chleb 🍞 studzimy na kartce.
Źródło:https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/05/zytnio-pszenny-z-cebulka.html?m=1
Zdrowy i smaczny chlebek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten moment, kiedy wyjmuję go z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńJa też, lubię słuchać jak do mnie mówi zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Usuń