Maślankowe udka


Udka zamarynowane w maślance,  które następnie się piecze. 
Dzięki takiej marynacie mięso jest bardzo delikatne.  Polecam je przygotować,  są pyszne 


Składniki:
4 udka z kurczaka (u mnie pozbawione skóry), 
2 szklanki maślanki, 
przyprawy do smaku: sól himalajska,  pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek niedźwiedzi. 

Wykonanie:
Udka umyć,  osuszyć papierowym ręcznikiem,  następnie natrzeć przyprawami. Ułożyć w pojemniku z zamknięciem,  zalać maślanką. Tak przygotowane mięso wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty - nie odsączając udek z jej nadmiaru. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,  piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia polewać wytopionym  tłuszczem. Można piec 30 minut pod przykryciem,  później zdjąć pokrywę aby mięso ładnie się zarumieniło.

Komentarze