Syrop z buraka czerwonego.

Sezon chorobowy w pełni,  jednak po dwóch dniach stosowania syropu  z buraka po kaszlu  nie ma śladu. 
Syrop z buraka czerwonego działa wykrztuśnie.
Warto pamiętać,  że buraki wzmacniają naszą odporność,  więc syrop można stosować profilaktycznie. 

Składniki:
2 czerwone buraczki, 
3 łyżki miodu lub  4 łyżki cukru trzcinowego  jeśli ktoś ma  uczulenie na miód. 



Wykonanie:
Buraczki obieramy,  dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Przekładamy do wyparzonego słoika,  dodajemy miód/cukier,  mieszamy.  Odstawiamy na 24 h w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu  odcedzamy sok na sitku.  Przechowujemy do 3 dni w lodówce. 


Zaleca się podawanie syropu kilka razy dziennie  po  1 łyżeczce
*małe dzieci 2 razy dziennie,
*starsze dzieci 3 razy dziennie,
*dorośli 4 razy dziennie po 1 łyżce. 

Uwaga  trzeba pamiętać, że syrop ma działanie wykrztuśne  dlatego też nie powinno się go zażywać od 2 do 3 godzin przed snem.


Mam smaka na buraka

Komentarze