Pieczony okoń morski (labraks).

Ryba w przygotowaniu jest bardzo prosta,  czas oczekiwania trochę długi ale rekompensuje smakiem.
Okoń ma soczyste i delikatne mięso, które jest lekko słodkawe.



Składniki :
2 okonie morskie, 
1 cytryna, 
4 łyżki masła, 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek, 
3 łyżeczki  posiekanego koperku,
sól i pieprz do smaku,


Przygotowanie:

Jeśli mamy  wypatroszone ryby oskrobać je dokładnie ze wszystkich łusek ostrym nożem zaczynając od strony ogona w kierunku głowy następnie wyciąć skrzela i płetwy.
Ryby dobrze opłukać pod zimną wodą.
Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Masło połączyć przy pomocy widelca z posiekaną natką pietruszki.
Ryby naciąć i oprószyć solą i pieprzem (na zewnątrz i wewnątrz). 




Ryby  napełnić przygotowanym masłem  w każdą włożyć jeszcze 2-3 plastry cytryny (wcześniej dobrze wyszorować cytrynę). 
Każdą rybę spiąć wykałaczkami. 


Ryby skropić sokiem z  pozostałej cytryny, natrzeć posiekanym koperkiem i polać oliwą z oliwek.
Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wstawić do  piernika nagrzanego do 190°C piec 35-45 minut (w zależności od wielkości ryb).
10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby ryby się przypiekły.
Smacznego :-)

Komentarze