Dorsz w czosnku i cytrynie.

Bardzo smaczna ryba.  Szybko się ją  przygotowuje i nie trzeba jej pilnować. Mięso jest delikatne i nie wysuszone.


Składniki :
4 filety z dorsza, 
2 łyżki soku z cytryny, 
2 łyżki oliwy z oliwek, 
1 łyżeczka posiekanego koperku, 
1 łyżeczka granulowanego czosnku, 
1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 
1 łyżeczka słodkiej papryki, 
1/2 łyżeczki pieprzu.



Wykonanie:
W małej miseczce mieszamy że sobą paprykę, pieprz, sól,  koperek i czosnek.  Następnie dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do powstania pasty.
Rybę myjemy,  osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy powstałą pastą.  Filety układamy w  naczyniu do zapiekania.  Filety skrapiane sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165°C i pieczemy  rybę przez około 16 minut.
Smacznego ☺


Komentarze