A jednak wracam do Was :-) z przepisem na pizzę jak z pizzerii.

Od jakiegoś czasu staram się zorganizować sobie więcej czasu,  aby znów zacząć pisać bloga. Mam nadzieję, że tym razem mi się uda 😀

Chyba cały sekret tkwi w sposobie pieczenia pizzy.
Jeśli nie posiadamy kamienia do pieczenia pizzy,  można w tym przepisie zastąpić go blachą do ciasta,  tak tak zwykłą blachę :-)
Pizza jest pyszna z chrupiącym spodem.




Składniki:

500g mąki, 
7g drożdży instant lub 50g świeżych drożdży, 
1 łyżka soli himalajskiej, 
1 łyżeczka cukru, 
1 szklanka ciepłej wody, 
3 łyżki oliwy z oliwek, 

Z powyższych składników wyjdą  2 pizze o średnicy 30 cm lub 1 duża blacha z piekarnika.


Sposób przygotowania:

Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże,  zalać je  ciepłą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodać przesianą przez sito mąkę,  cukier, oliwę i sól.
Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować składniki na obłożenie pizzy.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 240 °C razem z blachą na której będzie pieczona pizza.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na taką samą jak wielkość blachy.
Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy  i ulubione składniki i ser.
Pizzę zsunąć (z papierem lub bez) na rozgrzaną blachę i piec około 8-10 minut z termoobiegiem (jeśli nie mamy termoobiegu piec w temperaturze 220°C przez 15-17 minut).
Smacznego :-)




Źródło : buduj smak 

Komentarze