Placek po zbójnicku.

Był już placek po węgiersku, teraz czas na nieco inaczej przygotowany sos do placka po zbójnicku.
Różnią się jedynie składnikami sosu- w placku po zbójnicku dodatkowo dodaje się ogórki konserwowe.
Zapraszam na pyszne jedzonko :)


Składniki na placek ziemniaczany (2 porcje):
500 gram ziemniaków,
1 cebula,
1 jajko,
2-5 łyżek mąki pszennej (zależy od "mączności" ziemniaków),
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
 
Ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, tak samo postąp z cebulą.
Do startej masy dodaj jajka, mąkę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, formując okrągłe placuszki.

Składniki na sos zbójnicki:
300 g  mięsa wieprzowego,
1 średnia cebula,
3 ogórki konserwowe,
6 średnich pieczarek,
pół czerwonej papryki,
1,5 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz, 
liść laurowy, ziele angielskie,
 papryka słodka,
ząbek czosnku, 


Mięso pokrój w kostkę .
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, tak samo zrób z ogórkami.
Mięso oprósz solą, pieprzem i papryką, wymieszaj z przyprawami o obtocz w mące.Następnie wrzuć na rozgrzany olej i smaż ok. 5 min.
Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do usmażonego mięsa.
Gdy cebula będzie podsmażona dodaj szklankę wody i pokrojone pieczarki i paprykę.
Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok. 25-30 min pod przykryciem
Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem według uznania, możesz dodać również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Teraz jeszcze dodaj pokrojone ogórki.
Podaj usmażone placki polane sosem:)
Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)