Dorsz smażony w cieście musztardowym.

Pyszne filety dorsza smażone w musztardowym cieście są ciekawą odmianą zwykłej panierki :)



Składniki:
1 kg filetów z dorsza,
sok z cytryny,
sól,
Ciasto:
200 g mąki,
1 żółtko,
250 ml wody,
szczypta soli,
1 białko,
olej rzepakowy do smażenia,
2 łyżeczki musztardy,

Filety opłucz, osusz, pokrój na duże kawałki, następnie skrop sokiem z cytryny i oprósz solą.
Z podanych  składników na ciasto (oprócz białka) przygotuj masę.
Białko ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
Filety obtaczaj w mące, a następnie zanurzaj w cieście.
Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego :)

Komentarze

  1. Dotychczas zrobiłam tylko dorsza w cieście piwnym, ale to musztardowe to też ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)