Sos koperkowy.

Banalnie prosty a zarazem smaczny. Pasuje np. jako dodatek do smażonej ryby.

Składniki:
łyżka masła
pęczek koperku,
szklanka bulionu warzywnego,
łyżka śmietany,
mąka (2-3 płaskie łyżki),
sól, pieprz do smaku,
 
Koperek opłucz, osusz a następnie drobno posiekaj.
Do rondelka wrzuć masło i rozpuść je na wolnym ogniu, wsyp mąkę i zrób „białą zasmażkę” -dokładnie rozetrzyj rózgą składniki, tak aby usunąć ewentualne grudki, nie przesmażaj zasmażki.
Do gotowej zasmażki wlej przestudzony bulion. Doprowadź do wrzenia, często mieszając. Jeżeli sos jest za gęsty dolej zimnej wody.
Dodaj koperek i przez chwilę gotuj.
Po zdjęciu z ognia dopraw solą,pieprzem, oraz śmietaną.
Smacznego :)

Komentarze