Jogurtowe racuszki z pomarańczą.

Racuszki można szybko przygotować, zaledwie w kilka chwil...zachęcam Was bo naprawdę warto. Odmiana dla racuchów z jabłkami. Są puszyste, cudownie pachną i bardzo szybko znikają :)

Składniki na ok 24 szt:
2 jajka,
200 g mąki (jeśli będzie taka potrzeba dodaj trochę więcej), 
2 łyżki brązowego cukru,
500 g jogurtu naturalnego,
pół łyżeczki sody,
olej rzepakowy do smażenia,
2 obrane pomarańcze i pokrojone w kostkę,
cukier puder lub konfitura,

Jogurt wymieszaj z jajkami, mąką wymieszaną z sodą i cukrem.Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego.

Do  ciasta dodaj pokrojone pomarańcze, wymieszaj.
Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Gotowe racuszki odsącz na papierowym ręczniku kuchennym  z nadmiaru tłuszczu.
Posyp racuszki cukrem pudrem lub podaj z konfiturą.
Smacznego :)


Inspiracją był dla mnie ten przepis.

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)