Fasolka z serem feta.

Prosty sposób na przygotowanie fasolki szparagowej (użyłam mrożonej-drobno pokrojonej) z serem feta i papryczką chili.
Spróbujcie, bo warto:)

Składniki:
700 g małych ziemniaczków, obranych i podgotowanych,
1 cebula,
1 papryczka chili,
1 gałązka rozmarynu,
800 g fasolki szparagowej, pokrojonej na małe kawałki,
1 ząbek czosnku,
200 g sera feta,
orzeszki piniowe ok 65 g,
olej rzepakowy do smażenia,
Podgrzej trochę oleju na patelni i smaż ziemniaki (około 12 minut) na złoty kolor.
Obierz i posiekaj cebulę .
Paprykę chili przekrój na pół wzdłuż , usuń nasiona i pokrój paprykę na pół pierścienie.
Rozmaryn (oddziel igły od łodygi)i posiekaj.
Dodaj cebulę, papryczkę i rozmaryn do ziemniaków i smaż przez około 5 minut. Ziemniaki dopraw do smaku solą pieprzem.
Na suchej patelni upraż na złoty kolor z orzeszki pinii.

Do garnka wlej szklankę wody, zagotuj ją z solą.Ugotuj fasolkę około 3 minut, aż będzie al dente, następnie odcedź, zostaw trochę wody z gotowania fasolki.
.

Fasolkę dodaj do ziemniaków, dodaj również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ser feta pokrojony w kostkę i wszystko wymieszaj.Posyp uprażonymi orzeszkami pinii.
Smacznego ;)
  

   

  

Komentarze