Piernik przekładany.

Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na piernik przekładany, znalazłam go u Doroty...nic nie kombinowałam ze składnikami :). Ten piernik jest moim ulubionym (piekłam go już 3 razy) i do tej pory nie jadłam lepszego. Nawet ci co nie przepadają za piernikami zjadają go ze smakiem i proszą o więcej.

Składniki (keksówka o długości 32cm):
1 i ¾ szklanki mąki pszennej,
pół szklanki drobnego cukru do wypieków,
200 g płynnego miodu,
125 g masła,
3 jajka,
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1,5 łyżki kakao,
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć. 
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodawać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę. Wymieszać, ciasto przelać do formy.
Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Na przełożenie:
1 słoik dżemu śliwkowego (290 g),
1 słoik powideł śliwkowych (290 g),
1 opakowanie galaretki,
Dżem i powidła podgrzać w garnuszku, do momentu zagotowania; ściągnąć z palnika. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, lekko ostudzić (by nie stężała zbyt mocno).
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą dżemową. Udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
120 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
100 ml śmietany kremówki 30%,

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia i polać piernik.


Komentarze