Gulasz z kiszona kapustą i chorizo.

Jedliście już taki gulasz? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Połączenie kwaśnej kapusty z mięsem i warzywami, prawie jak bigos ale jednak czuje się różnicę od razu.
Składniki:
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
1,5 łyzki słodkiej papryki,
300 g karkówki,
100 g chorizo,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 żółta papryka,
500 g kiszonej kapusty,
olej rzepakowy do smażenia,
Obierz i posiekaj cebulę. Czosnek również obierz drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju -smaż cebulę i czosnek, następnie dodaj paprykę w proszku, smaż chwilę.

Karkówkę i kiełbasę pokrój w średnią kostkę i dodaj do cebuli, smaż aż mięsko się ładnie zrumieni.
Paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę.
Dodaj do mięsa paprykę, koncentrat pomidorowy, kiszoną kapustę i odrobinę wody.
Duś do miękkości mięsa i kapusty (wersja w szybkowarze 12 minut na 2 poziomie).
Gdy gulasz będzie gotowy dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Podaj z ziemniakami.
Smacznego :)

Komentarze