Żeberka z suszonymi owocami.

Inspiracją był dla mnie przepis Roberta Sowy z programu "Przepis dnia". 
Żeberka przygotowałam w szybkowarze- samo gotowanie zajęło mi tylko 25 minut na 2 poziomie.



Składniki:
żeberka (u mnie 4 szt),
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta mielonego imbiru,
szczypta chili,
sól, pieprz do smaku,
2 cebule pokrojone w kostkę,
4 suszone morele,
4 suszone śliwki,
liść laurowy,
ziele angielskie,
olej rzepakowy-do marynaty,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z olejem, słodką papryką, solą, imbirem i chili.
Umyj i osusz żeberka, i dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą.

W szybkowarze obsmaż żeberka z obu stron na złoty kolor, a następnie dodaj cebulę, oraz pokrojone śliwki i morele liść laurowy i ziele angielskie, smaż do zeszklenia się cebuli.
Dolej do żeberek 150 ml wody i duś w szybkowarze 25-30 minut na poziomie 2.
Jeżeli nie posiadasz szybkowaru, duś w garnku na małym ogniu aż do miękkości mięsa.

Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.

Komentarze