Szarlotka z żurawiną, marcepanem oraz przyprawą do piernika.

Przepis na szarlotkę podpatrzony tu,i oczywiście przerobiony pode mnie :), skierowany do wielbicieli marcepanu i jabłek.
Ciasto jest bardzo słodkie, jeżeli lubicie z mniejszą ilością cukru, wystarczy trochę mniej go dodać do ciasta.
Do kruchego ciasta dodałam dodatkowo 2 łyżeczki przyprawy do piernika, dzięki temu szarlotka wyszła jedyna w swoim rodzaju. Zapraszam :)

Składniki na ciasto:
1 jajko,
400 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g brązowego cukru,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
250 g zimnego masła,

Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i na 30 minut wstaw do lodówki.
Po tym czasie 2/3 ciasta wyłóż formę do pieczenia o śr 24 cm (z powodzeniem możesz użyć większej formy).

Masa do ciasta:
około 150 g masy marcepanowej,
6 jabłek,
3 garście suszonej żurawiny,
szczypta cynamonu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
"żółty" dżem do dekoracji,

Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, następnie pokrój je w kostkę, dodaj do nich żurawinę 2 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto z masą jabłkową.
Na ciasto w formie pokrusz marcepan, następnie wyłóż masę z jabłkami.
Szarlotka przed pieczeniem, posmarowana jajkiem.
Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój w paski- udekoruj ciasto. Przed pieczeniem możesz posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.
Piecz około 40-50 minut w temp. 180ºC.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe posmaruj ciasto dżemem.

Smacznego :)
Akcja ŻURAWINOWA!






Komentarze

  1. Szarlotka jak marzenie i te smaki- wspaniała! Basia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)