Rozgrzewająca zupa z chorizo i fasolą.

Chorizo- to tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona z wieprzowiny z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i suszonej pimienton. 
Kiełbasy chorizo różnią się stopniem zmielenia, średnicą oraz pikantnością.
Ja kupiłam Chorizo Vela- jest to kiełbasa grubo mielona, w sztucznej osłonce o czerwonym zabarwieniu.
Zupa z chorizo jest rzadka,i bardzo rozgrzewająca...a to za sprawą chili :)


Składniki:
200 g chorizo,
papryka czerwona,
cebula,
400 g czerwonej fasoli z puszki,
1 ziemniak,
1 marchewka,
1,5 l wody,
szczypta chili,
odrobina mielonej kolendry,
sól i pieprz do smaku,


Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni.
Do kiełbasy dodaj cebulę, paprykę, ziemniaka i marchewkę pokrojoną w kostkę-smaż chwilę.
Wszystkie składniki przełóż do garnka z gotującą się wodą. Zupę gotuj do miękkości warzyw.
Następnie dodaj odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, dopraw chili,kolendrą oraz solą i pieprzem do smaku.
 Podaj z pieczywem.

Komentarze