Chorizo- to tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona z wieprzowiny z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i suszonej pimienton.
Kiełbasy chorizo różnią się stopniem zmielenia, średnicą oraz pikantnością.
Ja kupiłam Chorizo Vela- jest to kiełbasa grubo mielona, w sztucznej osłonce o czerwonym zabarwieniu.
Zupa z chorizo jest rzadka,i bardzo rozgrzewająca...a to za sprawą chili :)
Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni.
Do kiełbasy dodaj cebulę, paprykę, ziemniaka i marchewkę pokrojoną w kostkę-smaż chwilę.
Wszystkie składniki przełóż do garnka z gotującą się wodą. Zupę gotuj do miękkości warzyw.
Następnie dodaj odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, dopraw chili,kolendrą oraz solą i pieprzem do smaku.
Podaj z pieczywem.
Kiełbasy chorizo różnią się stopniem zmielenia, średnicą oraz pikantnością.
Ja kupiłam Chorizo Vela- jest to kiełbasa grubo mielona, w sztucznej osłonce o czerwonym zabarwieniu.
Zupa z chorizo jest rzadka,i bardzo rozgrzewająca...a to za sprawą chili :)
Składniki:
200 g chorizo,
papryka czerwona,
cebula,
400 g czerwonej fasoli z puszki,
1 ziemniak,
1 marchewka,
1,5 l wody,
szczypta chili,
odrobina mielonej kolendry,
sól i pieprz do smaku,
Do kiełbasy dodaj cebulę, paprykę, ziemniaka i marchewkę pokrojoną w kostkę-smaż chwilę.
Wszystkie składniki przełóż do garnka z gotującą się wodą. Zupę gotuj do miękkości warzyw.
Następnie dodaj odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, dopraw chili,kolendrą oraz solą i pieprzem do smaku.
Podaj z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)