Racuszki drożdżowe z bananami.

Przepis na racuszki z bananami znalazłam u Marioli. Do tej pory robiłam tylko racuchy z jabłkami.
Placuszki z bananami są pyszne, nawet najbardziej wybrednego smakosza wprawią w osłupienie ;)

Składniki na 12 racuszków:
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mleka,
1 jajko,
2 banany,
3 dag drożdży,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
cukier puder,
szczypta soli, 
szczypta cynamonu, 
olej do smażenia,

Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj łyżkę mąki i cukier, odstaw na 10 minut.
Do zaczynu dodaj pozostałą cześć mąki, cukier waniliowy, sól i cynamon. 

Banany pokrój w grube plasterki i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Rozgrzej na patelni olej, przy pomocy 2 łyżek nakładaj małe placuszki, smaż do złotobrązowego koloru.
Usmażone placuszki układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)

Komentarze